Kahvenin Tazeliği

Paketlenmiş kahveler hava, nem, sıcaklık ve ışık faktörleriyle direk olarak buluşursa kahvenin nefaseti ve ana özellikleri bozulmaya başlar. Paketin rutubetsiz bir ortamda, oda sıcaklığından yüksek bir sıcaklığa maruz kalmaması gerekir. Direk pakete vuran güneş ışığı ve paketin dışarıdan hava alması da aynı etkiyi yaratır.

Kahve paketi açılıp kullanılmaya başlandıktan sonraki bayalamama kriteri de çok önemlidir. Kahve paketinin açıldıktan sonra maksimum üç gün ömrü bulunmaktadır. Bu ömür için bile doğru saklama şekli, paketin dışarıdan hava almayacak şekilde kapatılması, vakumlu bir kaba konup buzdolabında saklanması şeklinde olmalıdır. Her akşam değirmenin üst haznesindeki kahvenin de bu şekilde buzdolabında saklanması gerekmektedir.

Öğütülmüş kahvenin nefaset ömrü ise 4-5 saattir. Kahve değirmeninin öğütme haznesinde kürekler tam dolacak şekilde yeterince (fazla değil!) öğütülmeli, bu saaat değerini aşmış kahve kullanılmamalıdır.

Bayat kahve kendini kremasının açık renkli olması veya oluşmaması ve tadını acılaşıp ekşimesi ile hemen gösterir.

WhatsApp WhatsApp Destek